Nieuwe campagne van rijksoverheid: Geef je banden lucht

Rijksoverheid is gestart met een nieuwe campagne, getiteld ‘Geef je banden lucht’. Automobilisten worden onder meer met radiospotjes en informatie bij tankstations gewezen op de voordelen van autoband op goede spanning.

Nieuwe website

Rijksoverheid heeft voor de nieuwe campagne ‘Geef je banden lucht’ een nieuwe website ontwikkeld. Op geefjebandenlucht.nl wordt informatie gegeven waarom een goede bandenspanning belangrijk is. Met een goede bandenspanning heb je meer grip, een kortere remweg, minder kans op een klapband, verbruikt de motor minder brandstof en maken de banden minder geluid. Ook slijten banden met een gezonde spanning minder snel.

Advies

Alleen maar voordelen dus. In de praktijk worden autobanden echter niet elke twee maanden gecontroleerd, zoals wel wordt geadviseerd. De helft van alle Nederlanders checkt zijn bandenspanning minder dan 3 keer per jaar, terwijl iedere 2 maanden wordt aanbevolen. Bovendien weet slechts 42 procent dat bandenspanning het best gemeten kan worden wanneer de banden koud zijn, maar 20 procent denkt onterecht dat dit het beste kan als de banden warm zijn.

100 euro besparen

Door regelmatig je banden op te pompen kun je ieder jaar tot wel 100 euro besparen. Kortom: zet een tweemaandelijkse herinnering in de agenda van je telefoon, zodat je weet wanneer het weer tijd is om je banden te controleren. De juiste bandenspanning vind je in het instructieboekje of op een sticker in je auto, bijvoorbeeld op de deurstijl, handschoenenvakje of op het tankklepje). Meet je bandenspanning bij voorkeur met koude banden. Winterbanden hebben 0,2 bar extra lucht nodig. Tel deze dus op bij de adviesspanning.

Handig, zo’n euromunt

Tot slot nog een handige tip van het huis om te bepalen of de banden nog voldoende profiel hebben: zet bij een zomerband een munt van 1 euro tussen het profiel van je band. Zie je de gouden rand? Vervang dan je banden. Bij een winterband gebruik je een munt van 2 euro. Zie je de zilveren rand, dan is je profiel voor winterse omstandigheden te klein en moet je je banden vervangen.

Initiatief van verschillende partijen

De campagne ‘Geef je banden lucht’ is een initiatief van verschillende partijen zoals het Ministerie IenW, VACO, RAI Vereniging, ANWB, BOVAG, RECYBEM, Band op Spanning, Milieu Centraal en VNA het gedrag van de automobilist veranderen. De ambitie is dat iedere automobilist elke twee maanden de banden van de auto controleert op beschadigingen en op de juiste spanning brengt.

Schoner Nederland

“Ik hoor mensen vaak zeggen: Ja maar wat kan ík nou bijdragen aan een schoner Nederland?” Nou, dit! Hou je banden op spanning”, zegt Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven van Infrastructuur en Milieu. “Het is simpel, zinnig en zuinig. Veilig voor jou, goed voor je portemonnee en het draagt nog bij aan het halen van onze Klimaatdoelen ook. Als alle auto’s met de juiste bandenspanning zouden rondrijden, zouden we zo’n 0,4 Megaton CO2 per jaar aan uitstoot besparen. Dat is vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van alle huishoudens in de gemeente Groningen.”

 

Bron: Autorai.nl