Autobezit in Nederland lager dan EU-gemiddelde

Luxemburg op nummer 1, Roemenië onderaan.

Als je kijkt naar de drukte op de Nederlandse wegen en het feit dat wij behoren tot de rijkste landen in Europa, zou je misschien denken dat het gemiddelde autobezit in Nederland vrij hoog is. Maar dat valt best mee, blijkt uit cijfers van het CBS en Eurostat.

Nederland langs de Europese meetlat

In verband met de Europese Parlementsverkiezingen die eind mei 2019 worden gehouden, heeft het CBS een uitgebreid rapport samengesteld waarin allerlei statistieken kunnen worden vergeleken met die van andere EU-landen. Zo ook op het gebied van autobezit.

De cijfers hebben betrekking op begin 2017, toen in Nederland ruim 8 miljoen personenauto’s waren geregistreerd. Op een bevolking van ruim 17 miljoen Nederlanders komt dat neer op 481 personenauto’s per duizend inwoners. Daarmee zit Nederland onder het Europese gemiddelde van 505 personenauto’s per duizend inwoners.

 

Andere feitjes

Luxemburg is met 662 personenauto’s per duizend inwoners het land met het hoogste autobezit in de Europese Unie, gevolgd door Italië (625) en Malta (615). De drie landen met het laagste autobezit zijn Letland (341), Hongarije (338) en Roemenië (261).

Het dwergstaatje Liechtenstein tussen Zwitserland en Oostenrijk is niet lid van de Europese Unie en ontbreekt daarom in bovenstaande grafiek, maar staat met 773 personenauto’s per duizend inwoners stip op nummer 1 in Europa. Overigens wonen er slechts 38.000 mensen in Liechtenstein.

Duitsland, het grootste autoproducerende land in Europa en waar jaarlijks de meeste nieuwe auto’s verkocht worden, staat met 555 auto’s per duizend inwoners op de zevende plek in de Europese Unie.

 

Bron: Autorai.nl